Brčak dobio kaznu zatvora zbog izborne prevare

Tužilaštvo Brčko distrikta saopštilo je da je dokazalo krivicu Stojana Bavarčića (30) da je prije održavanja lokalnih izbora u Brčkom prošle godine pripremao izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju, i Osnovni sud distrikta mu je samo za pripremanje tog krivičnog djela izrekao dva i po mjeseca zatvora.

Optužnicom od 18. marta Bavarčić je optužen da je pribavljanjem ličnih dokumenata trećih lica i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarao uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

Na teret mu se stavlja da je pribavio i iskoristio lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih za glasanje iz inostranstva u namjeri da na izborima on ili njemu poznato lice glasa pod njihovim imenom.

Tužilaštvo ga je procesuiralo jer je, s ciljem da za njemu poznati politički subjekt osigura veći broj glasova, od više od 30 lica pribavio lične karte, vozačke dozvole ili pasoše koje je zatim fotografisao, dok je određeni broj takvih fotografija pribavio putem društvenih mreža i aplikacija i pohranio u memoriju telefona.

Ti dokumenti su potom u štampanom obliku tokom avgusta 2020. godine, bez njihovog znanja i saglasnosti, dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP 1 – Prijava za glasanje izvan BiH, tako da su ta lica bez svoje volje registrovana za glasanje izvan BiH.

Na samom početku istrage izbornih nepravilnosti na ovom području Bavarčić je odmah pritvoren, a protiv njega ubrzo je podignuta optužnicu zbog nabavke sredstava i preduzimanja drugih radnji kojima se stvaraju uslovi za neposredno učinjenje krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

Zaključenjem sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom i njegovim prihvatanjem u Osnovnom sudu, Bavarčić je pravosnažno osuđen za krivično djelo Pripremanje krivičnog djela /iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH/.

Presuda Stojanu Bavarčiću prva je pravosnažna presuda u distriktu Brčko proizašla iz niza istraga na ovom području koje se odnose na prošlogodišnji izborni proces u BiH.

– Tužilaštvo Distrikta intenzivno se uključilo u ostvarivanje zakonitosti lokalnih izbora prije njihovog održavanja otkrivanjem nepravilnosti u okviru šest otvorenih predmeta protiv 10 osumnjičenih, uz dva predmeta koja su u Brčko dostavili državno tužilaštvo i Centralna izborna komisija BiH – navedeno je u saopštenju.

Izrečena kazna se u ovom slučaju odnosi na predizborne nepravilnosti, budući da su blagovremenom reakcijom Tužilaštva, Policije Distrikta i drugih nadležnih organa pripreme za izborne prevare blagovremeno otkrivene, a same izborne nepravilnosti spriječene, navedeno je u saopštenju

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!