Generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi Brčko

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta , na posljednjoj sjednici, donijelo je Odluku o proglašavanju generalnog štrajka zaposlenih u javnoj upravi Distrikta.

Generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi Brčko

Predsjednik Sindikata Igor Babić rekao je da su se na ovaj korak odlučili zbog toga što na prethodnim sastanicima sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti nisu dobili nikakve odgovore na njihove zahtjeve, osim obećanja o procentualnom provećanju plata zaposlenih u javnoj upravi Distrikta.

“Ispostavili su nam samo ono što Vlada u ovom momentu može da ispuni , a to je u stvari samo ispunjavanje zakonskih uslova kada govorimo o platama na prostoru BČD a to jeste povećanje osnovice na 700 maraka. Na kraju smo donijeli jedinu moguću odluku da proglasimo generalni štrajk na prostoru BČD što se tiče javne uprave tj. odjeljenja Vlade BČD”, rekao je Babić.

Zahtjev Sindikata o linearnom povećanju plate za sve zaposlene u iznosu od 250  КM, plaćanje putnih troškova, regres kao i donošenje Кolektivnog ugovora u Brčko distriktu nije, kaže Babić,  naišao na odobravanje ni skupštinske većine .

“Mi zbog toga svega, prije svega zbog ljudi koji imaju mala primanja odnosno nalaze se u malim platnim razredima i ova ekonomska kriza i inflacija je na njih najviše uticala , a procentualnim povećanjem plate oni će dobiti neke minimalne iznose koji  u ovom trenutku velikog rasta cijena ne pomažu im u nekoj iole ozbiljnoj mjeri dok će oni koji imaju velika primanja odnosno natprosječna primanja imati povećanje u mnogo većem iznosu “.

Iz Sindikata navode da će sutra Vladi distrikta uputiti zvaničan dopis o proglašavanju generalnog štrajka i dati rok od pet dana da se Vlada oglasi . Ukoliko ne bude pozitivnih odgovora sa štrajkom će se početi u srijedu uz zadržavanje minumuma procesa rada.

“Mi smo donijeli te neke minimume na osnovu kojih će funkcionisati javna uprava u ovom periodu I nadamo se što prije da će nas izvršna I zakonodavna vlast pozvati na razgovore I da ćemo pokušati odnosno pronaći rješenje za ovu situaciju“, kazao je Babić.

Sindikat apeluje na sve poslodavce i rukovodioce u javnoj upravi da će obezbjediti pravnu pomoć ukoliko se na bilo koji način bude sprečavao štrajk .

(BN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!